martes, 29 de noviembre de 2016

LA ISLA DE LAS CULEBRAS EN EL IES VILA-ROJA
Un placer compartir una hora con el centenar de chicos de 3º de E.S.O. del IES Vila-roja de Almassora que han leído La isla de las Culebras. Escucharon atentamente lo que les conté respecto al origen de esta novela. Después me demostraron el interés con que habían leído el libro con sus incesantes preguntas. Me preguntaron sobre la trama, sobre algunos personajes, sobre la inspiración, sobre el narrador del prefacio, sobre qué había que hacer para aprender a escribir, sobre el final de la novela, sobre mis otros libros, sobre... Solo el timbre pudo acabar con un interrogatorio al que me sometí encantado.

Una experiencia muy gratificante, con unos chavales fantásticos, que espero poder repetir.

Tengo que dar las gracias a sus profesores Pasqual Mas y Susana Sancho por haber confiado en que La isla de las Culebras podía ser interesante y divertida para sus alumnos.

Después de visitar el C.E.I.P. Bisbe Climent y el I.E.S. Vila-roja, los próximos centros donde me han invitado son el IES Vall d'Alba, el IES Penyagolosa y el Liceo español Cervantes de Roma.Un plaer compartir una estona amb els alumnes de l'IES Vila-roja d'Almassora que han llegit La isla de las Culebras per tal que em pogueren transmetre les seues impressions de la novel·la i resoldre les curiositats que la seua lectura els havia provocat.

Gràcies a Pasqual Mas i a Susana Sancho per haver pensat que el meu llibre podria ser interessant per als seus alumnes.

Després de la meua visita al CEIP Bisbe Climent i al IES Vila-roja, ara m'esperen a l'IES Vall d'Alba, a l'IES Penyagolosa i al Liceo espanyol Cervantes de Roma.jueves, 17 de noviembre de 2016

JO, ARA: Entrega del premi

Ahir, al saló de plens de la Diputació de Castelló, em van entregar el gaiato de Josep Pascual Tirado que és el trofeu que reconeix al guanyador del premi de Narrativa Breuque porta el seu nom i que està dotat amb 3.000 € .

A l'acte van participar la regina de les festes de la Magdalena, membres de la família del mític escriptor castellonenc, el diputat de cultura Vicent Sales, Amelia Díaz de l'editorial Unaria, Joanjo Trilles de la Federació de Colles i un expert en la figura de Josep Pascual Tirado que va glossar la seua figura.

El proper 9 de desembre a les 19.30, es presentarà el llibre a la llibreria Babel de Castelló.

Us deixe algunes fotos i el discurs amb el que vaig agrair el premi:
Vull donar el meu agraïment a les entitats que fan possible aquest premi, ja que amb ell el que fan és apostar per dues realitats literàries que estan poc reconegudes: la literatura en valencià i la literatura breu. Dues formes d'expressió que s'allunyen del que la major part de la gent demana a les llibreries i que baix la meua humil opinió mereixen i necessiten una espenta per tal d'apropar-les a eixe públic esquiu.

Tot el que siga fomentar i normalitzar l'ús del valencià suposa facilitar l'accés a la riquesa cultural d'aquest. Però és que a més, si ens fixem només en el pragmatisme que impera en aquest temps de globalització, també el valencià és fonamental. Som esclaus del pensament únic que idolatra l'anglés, l'alemany, fins i tot el xinés com eines imprescindibles per millorar les possibilitats laborals de les futures generacions. No negaré que coneixer llengües és beneficiós, però potser estem donant el següent missatge als jovens: “haureu de preparar-vos perquè si voleu tindre futur, haureu de marxar d'ací”. Per això és important que la societat considere prioritari el valencià, que al cap i a la fi és la llengua que més portes obri a la nostra terra.

Considere també important l'aposta d'aquest certamen pel relat curt, que és el germà pobre de la narrativa, sempre a l'ombra de la novel·la. Un bon relat curt pot servir per a transmetre molt més del que hi ha escrit en ell. Sempre dic que per a mi els relats han de ser com un fotograma d'una història més llarga. Presentem eixe fotograma i li demanem al lector que active la seua imaginació per construir el que va passar abans i després d'eixe fotograma. Eixa experiència pot ser exigent, però també enriquidora.

Per tot això gràcies a la Federació de Colles per convocar aquest premi, a Babel per organitzar-lo, a Unaria per publicar, com sempre amb tanta cura, aquest llibre i a la Diputació de Castelló per mantindre partides pressupostàries que donen suport a aquesta i altres propostes culturals, eixa és una bona forma, potser la millor, de dignificar aquesta institució, que falta li fa després de la imatge que ha estat donant en temps no molt llunyans.


I l'últim record d'avui és per al meu pare, al que va dedicat aquest llibre, per totes les coses que vaig dependre d'ell i perquè sé que haguera estat fins i tot més content i orgullós que jo, ara.jueves, 10 de noviembre de 2016

LA ISLA DE LAS CULEBRAS: 3ª EDICIÓN


Mientras buceaba en las Islas Columbretes hace 6 años, no podía imaginar que de aquella experiencia saldría una novela y mucho menos que algún día haría esta foto.Gracias a todos los que habéis confiado en esta novela, que acaba de llegar a la tercera edición en cinco meses y promete no dejar de darme alegrías.

Gracias también a Carlos y a Georgia por el trabajo que están haciendo con La isla de las Culebras y con todos los títulos que publica La pajarita roja editores.viernes, 4 de noviembre de 2016

JO, ARA


Gairebé fa dos anys vaig sentir la necessitat d'escriure en valencià. Eixa necessitat es va convertir en un repte. El fruit d'eixa necessitat i d'eixe repte és: Jo, ara.

Amb aquest llibre que publicarà UNARIA vaig guanyar el XVII Premi de Narrativa Breu "Josep Pascual Tirado". Premi que m'entregaran el 16 de Novembre. El llibre es presentarà el 6 de desembre a les 19.30 en la llibreria Babel. De moment us ensenye la portada, dissenyada per David Díaz Mundina a partir d'una fotografia que li vaig enviar.


Aquest recopilatori de relats, pretén que ens endinsem al cervell d'una quarantena de personatges i que experimentem amb ells el que viuen, en comptes d'escoltar el que ens volen contar.Hace dos años sentí la necesidad de escribir en valenciano. Esa necesidad se convirtió en un reto. El fruto de esa necesidad y ese reto es: Jo, ara.

El próximo 16 de noviembre me entregarán el XVII Premi de Narrativa Breu "Josep Pascual Tirado" y el 6 de diciembre a las 19.30 se presentará el libro en la librería Babel. De momento os muestro la portada diseñada por David Díaz Mundina a partir de una fotografía que le mandé.


Este recopilatorio pretende que nos metamos en la cabeza de cuarenta personajes y que experimentemos con ellos lo que viven, en vez de escuchar lo que nos quieren contar.